Cine suntem?

AVE - există din 1991, când s-a înființat în Austria, societate administrată sub numele de AVE West. În 2008 owner-ul companiei s-a retras de pe piața din România, iar atunci s-a preluat de o firmă din Ungaria, care a înființat AVE BIHOR S.R.L, având ca obiect principal de activitate „colectarea deșeurilor nepericuloase”.

În 2019 noiembrie, am câștigat prin licitație contractele de delegare din SMID Bihor -Sistemul de Management Intergrat al Deșeurilor Bihor- din zonele 3 (Salonta), 4 (Beiuș), 5 (Marghita) și 6 (Săcueni) gestionat de ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ ECOLECT GROUP BIHOR. Astfel, am preluat de la Consiliul Județean, stațiile de sortare și transfer deșeuri din zonele de operare SMID Bihor și am început activitatea de colectare-sortare-tratare-transport deșeuri municipale nepericuloase în 62 UAT-uri, având contracte cu peste 200.000 de utilizatori.

Activitatea noastră asigură şi locuri de muncă, nu puţine, de altfel. Am pornit la drum cu o idee, iar acum am ajuns la 263 de angajaţi, fiecare având o importanţă vitală în asigurarea acestui serviciu.

Investițiile constante în echipamente și mașini au făcut posibilă modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor, dar şi a segmentului de salubritate stradală şi întreţinere spaţii verzi. Maşinile noastre sunt de ultimă generaţie, achiziţionate de la un producător mondial de top. Pentru că ne dorim eficienţă şi consum redus de resurse, în ultimul an, am îmbogăţit parcul auto cu 10 autogunoiere bivolum, ce asigură colectarea a două fracţii de deşeuri în acelaşi timp, reducând astfel poluarea aerului și mediului înconjurător.

În 2023 a fost anul în care am câștigat și operarea “Centrelor de colectare deșeuri cu aport voluntar C.A.V.“ de la populație din zonele de delegare în care operăm deja ca și operatori de salubritate. Finanțate cu fonduri europene, fac parte din „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor” (S.M.I.D.) din județul Bihor și vor deservi atât unitatea administrativ–teritorială unde sunt amplasate, cât și pe cele din vecinătate.

În aceste centre de colectare, populația va putea colecta deșeurile voluminoase din propriile gospodării, precum și deșeurile electrice/electrocasnice, deșeurile din construcții și demolări etc.

Câștigarea licitației de operare a Stației de Biogaz de la Săcueni, inaugurată în 2016 a ajuns să fie sub administrarea AVE. Această stație va spori producerea energiei electrice generată din surse regenerabile și va determina scăderea cantității de deșeuri eliminate prin depozitare, materia primă fiind asigurată din deșeurile biodegradabile colectate de la populație. Prin activitatea de operare a Uzinei de Biogaz Săcueni, AVE își asumă atingerea unui nivel de producție al energiei verzi din surse regenerabile de 2.500 Mwh/an.

Unde operăm?

Momentan suntem prezenţi în 62 de UAT-uri din județul Bihor și 23 UAT-uri din județul Mureș, și orașul Reghin, în care asigurăm colectarea în patru fracții în zonele rurale și cinci fracţii în zonele urbane.

Care sunt obiectivele noastre?

Demersul nostru a fost şi este în continuare extrem de ambiţios, pentru că îşi propune să aducă în Bihor bunele practici din state dezvoltate ale Europei, în ideea de a recupera cât mai repede decalajul istoric pe care România îl are în materie de colectare separată.

Obiectivele noastre sunt:

  • Colectarea deşeurilor “municipale” de la întreaga populaţie din zonele deservite, aparținând Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Bihor și județul Mureș
  • Implementarea colectării separate pe 5 fracții a deşeurilor atât în mediul urban, cât şi în mediul rural și creșterea procentului de colectare separată a deșeurilor
  • Realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deşeurilor municipale şi asigurarea îndeplinirii ţintelor privind deşeurile de ambalaje.
  • Reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile ajunse la depozitare, prin compostare la sursă şi alte metode de tratare astfel încât să se asigure atingerea ţintelor legislative.
  • Gestionarea corespunzătoare a fluxurilor speciale de deşeuri (deşeuri municipale periculoase, deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice).
  • Colectarea şi valorificarea potențialului util din deşeurile din construcţii şi demolări.
  • Protejarea mediului înconjurător prin dorința de a devia de la depozitare o cantitate cît mai mare de deșeuri reziduale

Tot pentru a păstra un mediu curat, o decizie majoră a companiei a fost asigurarea serviciului de salubritate şi în zonele turistice montane, unde accesul unor maşini de mare tonaj este mai dificil, dacă nu imposibil. În această idee, am achiziţionat ATV-uri care pot ajunge şi în cele mai greu accesibile locuri, pentru a asigura colectarea deșeurilor în cinci fracţii și în aceste zone.

În concluzie, putem afirma că suntem onorați să contribuim activ la implementarea unui sistem de colectare separată pe 5 fracții în România pe principiul “plătești cât arunci”, fiind un exemplu de bune practici pentru celelalte regiuni din țară și din întreaga lume, deoarece precum spune și sloganul nostru: “Schimbarea începe cu noi!”

Mediu curat și oameni fericiți!

AVE are competența, dotarea tehnică și experiența necesară pentru a presta servicii de salubrizare eficiente în zonele de operare din județele Bihor și Mureș.

Dotări și utilaje

Pentru a face faţă provocărilor privind gestionarea deşeurilor şi protecţia mediului, AVE investește permanent în modernizarea și reînnoirea dotărilor necesare pentru a presta un serviciu de salubrizare modern.

Astfel, au fost achiziţionate pentru serviciul menajer 58 de compactoare, ? autoturisme, 3 autoutilitare, 30 containere, 2 ATV-uri.

Toate noile dotări auto ale societăţii se încadrează în cerinţele nivelului redus de poluare a mediului. De asemenea, toate noile achiziţii au fost alese astfel încât să aibă un impact cât mai mic asupra mediului, dar și să corespundă nevoilor actuale.

Împreună pentru un viitor verde și ecologic.

AVE are competența, dotarea tehnică și experiența necesară pentru a presta servicii de salubrizare eficiente.

Autorizații și Certificări